Βέφα Αλεξιάδου η ΕΘΝΙΚΗ μας μαγείρισσα! Η ηλικία, οι σπουδές, το ύψος, η καταγωγή, οι επιτυχίες και ο χαμός των παιδιών της. Η εθνική μας μαγείρισσα! Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 19 Μαρτίου το 1933.

Ο παππούς της, Χαρίλαος Βούλγαρης ή Μακεδόνας γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880 και πήρε την επωνυμία «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908) εναντίον των Βουλγάρων.

Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900 και το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός και παράλληλα ταλαντούχος οργανοποιός, άριστος τεχνίτης κατασκευής μουσικών οργάνων, όπως, μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια.

Η μητέρα της Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910 και ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 12 ετών. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο 2 μέρες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Η Βέφα Αλεξιάδου με την εξαδέλφη της Σοφία την μητέρα της Αγγελική και την μικρότερη αδελφή της Βούλα

Τελείωσε τη Β’ Δημοτικού στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνέχισε το σχολείο στη Φλώρινα.Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Το 1944, με την επιστροφή της οικογένειας στο Βόλο, η Βέφα συνέχισε τις σπουδές της στο Γυμνάσιο και παράλληλα σπούδασε βιολί στο «Ωδείο Κόντη», παίρνοντας δίπλωμα ανώτατων σπουδών.Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 3Τελείωσε τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά την απόκτηση του πτυχίου της εργάσθηκε 13 χρόνια στην εταιρία Ν. Κράλλης, ως χημικός και αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων. Έγινε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παίρνοντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου.

Από το 1998 είναι μέλος του I.A.C.P. (International Association Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αρχέστρατου” Κέντρο για τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Εδώ και 30 χρόνια συμμετέχει κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και είναι επίτιμος εκπρόσωπος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.

Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε το σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, με καταγωγή από το Σουφλί της Θράκης.

Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης ακολούθησε Πανεπιστημιακή καριέρα και έγινε Καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 6Παντρεύτηκαν στις 17 Μαΐου 1959. Απέκτησαν δύο κόρες την εξαιρετική Αγγελική και την χαρισματική ΑλεξίαΒέφα Αλεξιάδου και δύο εγγονέςτην Χαρά και την Βέφα.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ – ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ: “ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΙ” ΓΙΑ ΜΙΑ…ΚΟΥΤΑΛΑ!

Στις 6 Ιανουαρίου 2006 ο πολυαγαπημένος της σύζυγος Κώστας Αλεξιάδης έφυγε από τη ζωή,Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 9ενώ τον ακολουθούν στην γειτονιά των αγγέλων μερικά χρόνια αργότερα, ξαφνικά, αναπάντεχα και πρόωρα, η μικρότερη κόρη τους Αλεξία Αλεξιάδου στις 28 Οκτωβρίου 2014 και η μεγαλύτερη κόρη τους Αγγελική Αλεξιάδου στις 10 Φεβρουρίου 2015.Τον Ιούνιο του 2015 ακολούθησε και η απώλεια της αγαπημένης της αδελφής Βούλας.

Άνοιξε το ΣΤΟΜΑ της η Βέφα Αλεξιάδου! ”Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου και η Ελένη Μενεγάκη ήταν καλά κορίτσια αλλά αχάριστες…”

Μοναδική της δύναμη για να συνεχίσει στη ζωή, η βαθιά πίστη της στον Θεό που έχει από παιδί φάρο και οδηγό, η αγάπη και η φροντίδα της για τις δύο εγγονές της Χαρά και Βέφα και το συγγραφικό της έργο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την συγγραφή της βιογραφίας της.

Το 1964 η Βέφα Αλεξιάδου μετακόμισε με το σύζυγό της και την 4 ετών κόρη τους Αγγελική, στην Αμερική, όπου έμειναν ένα χρόνο στο Madison Wisconsin, με αφορμή την υποτροφία του συζύγου της από το Ίδρυμα Fulbright.

ίκοσι χρόνια αργότερα, το 1984, ο σύζυγος της Κώστας Αλεξιάδης ταξιδεύει με Sabbatical στην Αμερική κι έτσι η Βέφα με την οικογένειά της βρίσκεται για άλλον ένα χρόνο εκεί και συγκεκριμένα 6 μήνες στην Ν. Υόρκη και 6 μήνες στην Σαν Φρανσίσκο.

Η Βέφα παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Berkeley μαθήματα Διαιτολογίας, Υγιεινής των Τροφών, Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης και σεμινάρια Διακόσμησης παρουσίασης και φωτογράφισης φαγητού, καθώς και ξένες κουζίνες, όπως Ινδική, Κινεζική και Μεξικάνικη.

Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική το ταλέντο και η δεξιοτεχνία της στο να αυτοσχεδιάζει και να δημιουργεί πιάτα ξεχωριστά, την οδηγούσε πολλές ώρες στην κουζίνα.

Τα πιάτα που έβγαιναν από τα χέρια της διέθεταν όχι μόνο υπέροχη γεύση αλλά κι εξαιρετική παρουσία! Η Βέφα Αλεξιάδου εκσυγχρόνισε την Ελληνική Κουζίνα, χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους και συσκευές, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή γεύση.

To 1980 με παρότρυνση των φίλων της που γεύονταν και απολάμβαναν τα φαγητά της ξεκίνησε τη συγγραφική και εκδοτική της καριέρα εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο Πρόσκληση σε ΓεύμαΠρόσκληση σε γεύμα Βέφα Αλεξιάδου

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΗΛΕΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ: Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΑΝ

Vefaalexiadou.gr.jpgμε δικά της χρήματα και με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσιριμώκου, εκδότη του περιοδικού Υγεία και Ομορφιά, του οποίου η Βέφα τότε ήταν συνεργάτης. Τη φωτογράφηση του βιβλίου της έκανε ο Διογένης Νικολέρης, που της πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά του. Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1980. Μια πραγματική καινοτομία για την εποχή εκείνη στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά σε Ελληνικό βιβλίο Μαγειρικής, κάθε συνταγή παρουσιαζόταν με έγχρωμη φωτογραφία και τα υλικά της αναφερόταν στα διεθνή μέτρα και σταθμά.

Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου την ώθησε στη συγγραφή και έκδοση 3 ακόμη βιβλίων που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων: Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ, βιβλία που αγαπήθηκαν αμέσως από το Ελληνικό κοινό.

Βέφα Αλεξιάδου ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ: «Ας ήμουνα ζητιάνα κι ας είχα τα παιδιά μου»

Διαβάστε επίσης »