Αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε η ανοιχτή επιστολή τεσσάρων μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, οι οποίοι ζητούν ευθέως την αναστολή ανοίγματος των δικαστηρίων «τουλάχιστον για τις δύο επόμενες, υγειονομικά κρίσιμες εβδομάδες». Η επιστολή αυτή, που υπογράφεται από τους κ.κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Νικήτα Βελία και Εμμανουήλ Φωτάκη, και η οποία δημοσιεύθηκε και μέσω του ιστότοπού σας, θυμίζει άλλες εποχές όπου ο συντεχνιακός συνδικαλισμός άνθιζε στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όλοι εμείς οι απλοί δικηγόροι ζητάμε άμεσο άνοιγμα των δικαστηρίων (ακόμα και χωρίς τη λήψη του εμβολίου) καθότι τίθεται ζήτημα επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας. Δεν μπορεί καμία επαγγελματική ομάδα (όπως δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι) να ζητεί- και όπως φαίνεται να πετυχαίνει- την αναστολή ανοίγματος των ποινικών και αστικών ακροατηρίων, δρώντας μάλιστα εκ του ασφαλούς.

Είναι αληθές ότι με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς, έχουν μία σχετική προτεραιότητα εμβολιασμού ως «προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους». Όπως επίσης, είναι αληθές ότι οι δικηγόροι ανά την επικράτεια έχουμε περιέλθει σε οικονομική ανέχεια, καθώς δεν έχουμε το προνομιακό δικαίωμα να πληρωνόμαστε εν καιρώ lock down.

Καταληκτικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι στις περισσότερες αίθουσες του πρωτοδικείου και του εφετείου Αθηνών έχουν τοποθετηθεί πλεξιγκλάζ στη πλειονότητα των εδρών (εν αντιθέσει με τα έδρανα των συλλειτουργών δικηγόρων). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη απόσταση του εδωλίου από την έδρα, περιορίζει στο ελάχιστο τις περιπτώσεις μετάδοσης του covid 19 προς τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους δικαστικούς υπαλλήλους. Ως εκ τούτου θεωρώ την στάση των ανωτέρω μελών του Δ.Σ. της Ε.Ν.Δ.Ε. προδήλως συντεχνιακή και εγωκεντρική.

Ο Δημήτρης Μπελδέκος είναι Δικηγόρος Αθηνών

Δημήτρης Μαρκόπουλος: «∆εν γίναµε Μπέργκαµο…»

Θ. Φορτσάκης: Είναι διαφανείς οι δημόσιες συμβάσεις;

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης »