Μια νέα  διαμάχη σε διπλωματικό επίπεδο  έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία, μετά τη χθεσινή δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι όπου αποκάλεσε  «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ  Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Παρασκευή μια ανακοίνωση, στην οποία είναι εμφανής η ενόχληση της Άγκυρας για όσα είπε ο Ντράγκι. «Ο ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε αμέσως στο υπουργείο μας το βράδυ της 8ης Απριλίου για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με τον πρόεδρο μας, την ίδια ημέρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός και υπεύθυνος για θέματα ΕΕ κ. Φαρούκ Καϊμακτζί τόνισε στον πρέσβη ότι καταδικάζουμε έντονα τις δηλώσεις του διορισμένου ιταλού πρωθυπουργού που είχαν ως στόχο τον πρόεδρο μας Ερντογάν, έναν ηγέτη που έλαβε το υψηλότερο ποσοστό λαϊκής ψήφου στην Ευρώπη, και ότι περιμένουμε να αποσυρθούν οι άδικες και κακοήθεις δηλώσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη φιλία και συμμαχία Τουρκίας – Ιταλίας.

Διαμηνύθηκε επίσης στον πρέσβη ότι οι δηλώσεις σχετικά με τη διευθέτηση των καθισμάτων για τη συνάντηση της Τετάρτης που έγιναν χωρίς τη γνώση της εθιμοτυπίας είναι απαράδεκτες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοξενία της Τουρκίας

Η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε άσκοπες και κακοπροαίρετες αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ και θεωρεί ότι οι προσπάθειες να σαμποτάρουν τη θετική ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι μάταιες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Press Release Regarding the Summoning of Italian Ambassador to the Ministry Over Italian Prime Minister’s Statements https://t.co/e11vkxram3 pic.twitter.com/eoqncM1zlU

— Turkish MFA (@MFATurkey) April 9, 2021

Ο δε αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς,  σε μήνυμά του στο Twitter προχώρησε ακόμη περισσότερο γράφοντας πως: «Κύριε Ντράγι, δεν είμαστε δικτάτορες! Αν θέλετε να δείτε έναν δικτάτορα, κοιτάξτε την ιστορία σας, κοιτάξτε τον Μουσολίνι».

İtalya Başbakanı Mario Draghi’yi Sayın Cumhurbaşkanımızı kastederek söylediği talihsiz sözlerinden dolayı kınıyoruz.

Sayın Draghi, bizden diktatör çıkmaz!

Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın, Mussolini’ye bakın.

— Numan KURTULMUŞ (@NumanKurtulmus) April 8, 2021

Διαβάστε επίσης 

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Καταδικάζουμε τα σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού

Ο Μάριο Ντράγκι αποκαλεί τον Ερντογάν δικτάτορα

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης »