Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19 εν μέσω της εντεινόμενης κριτικής για την αρχική έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως μεταδίδει το Reuters.

“Οι ερευνητές χρειάζονται πλήρη πρόσβαση σε ότι είναι αναγκαίο για να βρουν πραγματικά την πηγή της πανδημίας”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι “ο κόσμος έχει το δικαίωμα να μάθει ακριβώς τι συνέβη για να μπορεί να να διδαχθεί τα αναγκαία μαθήματα”. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. στηρίζει όλες τις προσπάθειες για την διεξαγωγή της έρευνας.

Το προσχέδιο της συνόδου Ε.Ε. – ΗΠΑ που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα αναφέρει ότι οι ηγέτες θα ζητήσουν “να σημειωθεί πρόοδος για μια διάφανη έρευνα που θα βασίζεται σε στοιχεία και θα διεξαχθεί από εμπειρογνώμονες για την προέλευση της COVID-19, η οποία θα είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Μάιο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν διαφορετικές θεωρίες μεταξύ των οποίων και την πιθανότητα ενός εργαστηριακού ατυχήματος στην Κίνα.

Η αναφορά του ΠΟΥ έλεγε ότι ο ιός μεταφέρθηκε πιθανότατα από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, χαρακτηρίζοντας “άκρως απίθανο” ένα εργαστηριακό ατύχημα.

Η έρευνα του ΠΟΥ ήταν “ανεπαρκής και δεν οδήγησε σε σαφή συµπεράσµατα”, ανέφερε η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο μήνα, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή μιας δεύτερης έρευνας  η οποία θα στηρίζεται σε στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια

Κ. Μητσοτάκης στους νέους: Κλείστε το ραντεβού σας για το εμβόλιο

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης »