Η Κίνα απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την διεξαγωγή νέας έρευνας σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού, η οποία εμπεριέχει την υπόθεση ότι θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από κινεζικό εργαστήριο.

Ο ΠΟΥ πρότεινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση ερευνών, που θα περιλαμβάνει και ελέγχους σε εργαστήρια και αγορές της πόλης Ουχάν, ζητώντας να υπάρχει διαφάνεια από τις κινεζικές αρχές.

“Δεν θα δεχτούμε μια τέτοια πρόταση διερεύνηση της προέλευσης, δεδομένου ότι ορισμένες πτυχές της αγνοούν την κοινή λογική και αψηφούν την επιστήμη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) της Κίνας, Zeng Yixin.

Ο Zeng δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι κάνει την υπόθεση ότι μια παραβίαση των εργαστηριακών πρωτοκόλλων προκάλεσε τη διαρροή του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα παρακωλύθηκαν από την έλλειψη ανεπεξέργαστων δεδομένων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

Ο Zeng από την πλευρά του επανέλαβε τη θέση της Κίνα ότι ορισμένα δεδομένα δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών περί του απορρήτου. “Ελπίζουμε ότι ο ΠΟΥ θα επανεξετάσει σοβαρά τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των Κινέζων εμπειρογνωμόνων και θα χειριστεί πραγματικά τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού ως επιστημονικό θέμα, απαλλαγμένος από πολιτικές παρεμβάσεις”, δήλωσε ο Zeng.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν “απογοητεύθηκε βαθιά” από την απόφαση της Κίνα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι “η θέση της (σ.σ. Κίνας) είναι ανεύθυνη και, ειλικρινά, επικίνδυνη”.

Ο Zeng, μάλιστα, από κοινού με άλλους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες της Κίνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προέτρεψε τον ΠΟΥ να διευρύνει την έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες, πέρα από την Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, ανακοίνωσε η Κομισιόν

Σταϊκούρας: Η κανονικότητα επιστρέφει, δεν αντέχουμε νέο lockdown

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης »