Αλλαγές της τελευταίας στιγμής πραγματοποιούνται στο εθνικό σχέδιο για τους εμβολιασμούς

Διορθώσεις στο Εθνικό Σχέδιο για τους εμβολιασμούς που ονομάστηκε “επιχείρηση Ελευθερία” που περιλαμβάνει και μετακινήσεις προσωπικού πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το HealthReport.gr.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες με οδηγία του υπουργείου Υγείας προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), περιορίζεται η διασπορά των εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών από διάφορες μικρές περιοχές και συγκεντρώνονται στα μεγαλύτερα Κέντρα Υγείας.

Να υπενθυμιστεί ότι με βάση το αρχικό σχέδιο είχαν δημιουργηθεί 1018 εμβολιαστικά σημεία σε όλη τη χώρα.

Κάθε Κέντρο Υγείας και Μονάδα Υγείας που έχει ορισθεί ως εμβολιαστικό κέντρο μπορεί να διαθέτει και 2 και 3 εμβολιαστικά σημεία, ουσιαστικά ειδικούς χώρους όπου μπορούν να γίνουν τα εμβόλια.

Εκτός εμβολιασμών οι ΤΟΜΥ

Στο πλαίσιο αυτό – όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr– βγαίνουν εκτός εμβολιαστικού σχεδιασμού οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Υγείας είναι να γίνονται οι εμβολιασμοί πιο κεντρικά και σε μεγαλύτερα Κέντρα Υγείας και όχι σε μικρές Μονάδες Υγείας, για λόγους ασφαλείας, ώστε αν παρατηρηθούν κάποιες παρενέργειες να μπορούν να αντιμετωπισθούν από το προσωπικό.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η μετακίνηση προσωπικού, τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού, από τις μικρότερες Μονάδες Υγείας και τις ΤΟΜΥ που αρχικά είχαν ορισθεί να εμπλακούν στους εμβολιασμούς.

Έτσι αυξάνονται οι εμβολιαστικοί σταθμοί στα μεγάλα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, ενώ ξεκίνησε και η μετακίνηση προσωπικού. Να σημειωθεί ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς, είχαν ορισθεί 1018 εμβολιαστικά σημεία σε όλη τη χώρα.

Κάθε Μονάδα Υγείας που είχε ορισθεί ως εμβολιαστικό Κέντρο, διάθετε και 2 και 3 σημεία εμβολιασμού, ενώ πλέον σε πολλά μεγάλα Κέντρα Υγείας δημιουργούνται και πάνω από 4 εμβολιαστικά σημεία.

Με βάση πηγές του HealthReport.gr, ήδη οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) έχουν πραγματοποιήσει τηλεδιασκέψεις με Διευθυντές Μονάδων Υγείας ώστε να οργανώσουν την αύξηση των εμβολιαστικών σημείων και να καταγράψουν τις ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Διαβάστε επίσης »