Η  εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουντζέσκου μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι “το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνεχίζουν να εργάζονται πολύ στενά μαζί και πως  συνεργασία τους αυτή  έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Όταν ρωτήθηκε για την προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική γραμμή απάντησε πως  το ΝΑΤΟ ως διατλαντική συμμαχία, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να εργάζονται μαζί, και αυτή η συνεργασία τους να παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης”.

Προσέθεσε ότι “το ΝΑΤΟ κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους Συμμάχους να κάνουν περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Πρώτα από όλα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τις αμυντικές επενδύσεις, τις επενδύσεις στις δικές μας άμυνες ανεξάρτητα από εάν είναι για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ ή για την εθνική άμυνα. Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο εκεί επενδύοντας πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τώρα δέκα Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που δαπανούν 2% στην άμυνα”.

Επίσης, η κ. Λουντζέσκου ερωτηθείσα για τη Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, επισήμανε ότι “είναι εθνικό προνόμιο η απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού. Η αμυντική προμήθεια είναι δικαίωμα και προνόμιο κάθε εθνικής κυβέρνησης. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι αυτός ο εξοπλισμός να είναι διαλειτουργικός, να μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να επιχειρούμε παράλληλα. Καλωσορίζουμε λοιπόν τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτό το ζήτημα” ανέφερε .

Αναφορικά με την αγορά των S400 από την Τουρκία σημείωσε ότι “είναι ευθύνη και δικαίωμα κάθε Συμμάχου να αποκτήσει αμυντικό εξοπλισμό, αλλά αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι εάν είναι διαλειτουργικός ή όχι.

Και εδώ ο ΓΓ και πολλοί Σύμμαχοι είναι πολύ ξεκάθαροι ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 δεν είναι διαλειτουργικό και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα αμυντικά συστήματα του ΝΑTO”.

Διαβάστε ακόμη 

Το ΝΑΤΟ απέλασε οκτώ μέλη της αποστολής της Ρωσίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά της Ευρωπαϊκής Άμυνας

Διαβάστε επίσης »