Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ αγνοεί τις μαξιμαλιστικές και προκλητικές ενέργειες του ελληνο-κυπριακού διδύμου

0 Σχόλια

Η Τουρκία χαιρέτισε την Πέμπτη τις προσπάθειες και τη ρητορική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση μιας πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας μεταξύ της Άγκυρας και του μπλοκ, αλλά απέρριψε την κριτική για τις επιχειρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από αυξημένες εντάσεις στην περιοχή με την Ελλάδα. Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι προϋποθέσεις των μέτρων που η ΕΕ είναι διατεθειμένη να λάβει και η αναβολή της εφαρμογής τους στην επόμενη σύνοδο κορυφής του μπλοκ τον Ιούνιο δεν θα προκαλέσει την απώλεια της θετικής δυναμικής, ενώ κατηγορεί την ΕΕ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με το να χαρακτηρίζει παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέραν αυτού επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας πως “Η ΕΕ αγνοεί τις μαξιμαλιστικές και προκλητικές ενέργειες του ελληνο-κυπριακού διδύμου”. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: “Ως υποψήφια χώρα για διαπραγμάτευση, επιθυμούμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σύμφωνα με τον στόχο ένταξης, με βάση τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Διότι, η πραγματοποίηση και πάλι του έργου της μείωσης της έντασης και της διατήρησης διαύλων διαλόγου ήταν δυνατή με τις προσπάθειες της Τουρκίας και πολλών κρατών μελών της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι θεμιτή προσδοκία μας ότι η ΕΕ θα λάβει συγκεκριμένα και εποικοδομητικά μέτρα βάσει θετικής ατζέντας….

Διαβάστε το »

Ταγίπ Τούρκος Πρόεδρος: Κανένας συμβιβασμός στην Ανατολική Μεσόγειο

0 Σχόλια

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σήμερα δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που  παίρνει τις αποφάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η αποφασιστική της στάση παραμένει αμετάβλητη. Δεν είναι δυνατός κανένας συμβιβασμός για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Ερωτηθείς για τις διπλωματικές επαφές με το Κάιρο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι δεν βρίσκονται απέναντι στην Τουρκία. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία θα στείλει 30.000 δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές με το Σεράγεβο στα 1 δισ. δολ. το συντομότερο δυνατό. Διαβάστε επίσης  11 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca. Δεν ανησυχούν, δεν φοβούνται 11χρονος έπεσε από τον 4ο όροφο μετά από καταγγελία συμμαθητή του – Σοκ στην Γαλλία Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Διαβάστε το »

Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές με την Τουρκία

0 Σχόλια

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στην Τουρκία, Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι έχει εκφράσει την ανησυχία του και συμπλήρωσε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε κάποια ζητήματα από την ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική απόφαση να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, ή σε σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία». «Είμαστε συμμαχία με 30 διαφορετικούς συμμάχους» συμπλήρωσε και προσέθεσε ότι «το ΝΑΤΟ παρέχει σημαντική πλατφόρμα για τη συζήτηση αυτών των ζητημάτων και για σοβαρές συζητήσεις σχετικά με διαφορετικές ανησυχίες: από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι πολλά άλλα ζητήματα». Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να κάνει ό,τι μπορεί για τη μείωση των εντάσεων. «Δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζεται μηχανισμός αποτροπής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βλέπουμε τώρα ότι βοηθήσαμε να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνεργάζονται σε πολλά διαφορετικά ζητήματα, ανάμεσά τους εκείνο τη μετανάστευσης. «Πλοία του ΝΑΤΟ έχουν παρουσία στο Αιγαίο βοηθώντας στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», συμπλήρωσε. Διαβάστε επίσης Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Διαβάστε το »

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν τα λέει έξω από τα δόντια για την Τουρκία

0 Σχόλια

Στο στόχαστρο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας. “Και είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να ορθώσουν ανάστημα και να εμπλακούν στην προώθηση της σταθερότητας, της κυριαρχίας και της εδαφική ακεραιότητας όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο. Και να επιμείνουμε ότι τυχόν διαφορές που θα προκύψουν θα επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, όχι μέσω προκλητικών ενεργειών. Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις. Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στη προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική…

Διαβάστε το »