Με λουλούδια και κλαδιά ελιάς, φίλοι της ποίησης του Λόρδου Βύρωνα, μέλη του Συνδέσμου Μπάιρον, αλλά και κάτοικοι της ομώνυμης συνοικίας της Αθήνας, τίμησαν στην πλατεία Αγίου Λαζάρου την φετινή ημέρα γέννησης του ποιητή, σε μια χρονιά που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. 
 
Κατά τη λιτή εκδήλωση, στεφάνι στην προτομή του ποιητή κατέθεσε ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον, Πάνος Τριγάζης, με την κορδέλα στο στεφάνι να γράφει “Στον Μπάιρον της Ελλάδας και του κόσμου”. Κεντρικό σύνθημα στην εκδήλωση, τυπωμένο σε πανό στα αγγλικά, ήταν το “Free the Parthenon marbles” (“Ελευθερώστε τα γλυπτά του Παρθενώνα”) – μια καταδίκη της αρπαγής των πολιτιστικών αγαθών της αρχαίας Ελλάδας, που ξεκίνησε από το ποιητικό έργο του Λόρδου Βύρωνα “Η κατάρα της Αθηνάς”.  
 
Σε δήλωσή του, ο κ. Τριγάζης, ανέφερε πως ο Σύνδεσμος Μπάιρον που διοργάνωσε την εκδήλωση, έκανε “πρεμιέρα στις εκδηλώσεις του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία οφείλουμε να τιμήσουμε ενθυμούμενοι το κίνημα της διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα τυ ’21, στο οποίο συμμετείχαν, όχι μόνο Ευρωπαίοι επαναστάτες, αλλά και Αϊτινοί – γενικότερα Λατινοαμερικανοί – και Βορειοαμερικανοί. Δεν ξεχνάμε επίσης, ότι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική αυτοδιάθεση ήταν αυτή της φτωχής Αϊτής, που πρώτη είχε καταργήσει και τη δουλεία”. 
 
Στην εκδήλωση, παρόντες ήσαν μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σύμβουλος, Ελένη Βασιλοπούλου, καθώς και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Λεμονιά Κλωνάρη. Παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Γιάννης Αδαμόπουλος, καθώς και η γενική γραμματέας του δήμου Βύρωνα, Νατάσα Βαρουχάκη.  

Διαβάστε επίσης »