Σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, τα περισσότερα κατασκευασμένα. Η πλέον σαφής ένδειξη της στάσης, που εμείς χαρακτηρίζουμε στρατηγική τύφλωση, είναι τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Η Τουρκία είναι θύμα σοβαρής αδικίας και στα δυο ζητήματα. Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από πεδίο ανταγωνισμού σε λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μαχροχρόνια συμφέροντά μας. Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες περιορισμού της χώρας μας στις ακτές της με βάση μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα. Προσκαλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτές τις δραστηριότητες που θα αυξήσουν κι άλλο τις εντάσεις. Οι διερευνητικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου, ελπίζουμε ότι θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή».

Παράλληλα, επανέλαβε τη σφοδρή επιθυμία της χώρας του για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η αποδοχή της Τουρκίας θα μετριάσει τις συνέπειες από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου: «Ως έθνος οραματιζόμαστε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ιστορία της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία… Δεν εγκαταλείπουμε τον στόχο μας για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Είμαστε έτοιμοι να συγκροτήσουμε μια θετική ατζέντα με μακροχρόνιες προοπτικές για να μπουν πάλι οι σχέσεις στον σωστό δρόμο. Όπως η διαδικασία ένταξης είναι στρατηγική επιλογή για εμάς, έτσι και για την Ε.Ε. η αποδοχή της Τουρκίας θα είναι οντολογική επιλογή για το μέλλον της Ένωσης. Η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω του Brexit θα μειωθεί με την αποδοχή της Τουρκίας».

Για την Κύπρο ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ένωση «μπορεί να έχει ρόλο διευκολυντικό στην επίλυση του προβλήματος. Τα διάφορα μοντέλα έχουν αποτύχει», σημείωσε «και αντί να χάνουμε χρόνο με αυτές τις συζητήσεις, θα πρέπει να συζητήσουμε νέες, ρεαλιστικές εναλλακτικές».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και «για την Ισλαμοφοβία στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μια μαύρη τρύπα στις ευρωπαϊκές αξίες», που «απειλούν την ασφάλεια των 6 εκατομμυρίων δικών μας ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης 

Brexit: Οι συνοριοφύλακες της Ολλανδίας κατάσχουν τα σάντουιτς με ζαμπόν από το Ηνωμένο Βασίλειο (Video)

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας

Διαβάστε επίσης »