Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τους Active Member και τον Γιώργο Νικηφόρο Ζερβάκη στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ απόψε Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 23:00.

«Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες, να ονειρεύεσαι, να μην ξεχνάς…», τραγουδούν στο «Μουσικό Κουτί» σήμερα, οι Active Member και ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

Συγκεκριμένα, οι Active Member ανατρέχουν στα τραγούδια και τους μύθους τους και ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης ανακατεύει τις μουσικές και τα λόγια του, σε μία εκπομπή που ενώνει τις γειτονιές του Περάματος με τα βουνά της Κρήτης! Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον B.D.Foxmoor μαζί με την Sadahzinia και τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη.

Μια συνάντηση που γκρεμίζει τα μουσικά στερεότυπα! Η low bap σκηνή συναντά την κρητική λύρα και το «Λαβωμένο Ξωτικό» παίζει «Κορώνα Γράμματα»! Στους «Μύθους του Βάλτου» η … “αλεπού” ενώνει ανθρώπους, όνειρα και προσδοκίες!

«Γεννήθηκα στο Πέραμα σε μία ταβέρνα δίπλα από το μαγαζί που τραγούδαγε ο Ζαμπέτας, την ώρα που έπαιζαν τα ΔΕΙΛΙΝΑ.Καταλαβαίνετε ότι μέσα σε μια τέτοια ταραχή δεν θα μπορούσε να γεννηθεί κάτι φυσιολογικό…» παραδέχεται ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο οποίος πριν τριάντα χρόνια αφουγκράστηκε το πρόσταγμα των καιρών και δημιούργησε τους Αctive Member για να εκφράζει όσα του περιέγραφε η ζωή, τους φόβους, τα όνειρα και τις αγωνίες του «Θα μπορούσα να είμαι ο «πατριάρχης» και να τα έχω καλά με όλους αλλά είμαι μια περσόνα που δεν μπορεί να τα έχει καλά με όλους. Θέλω να τα έχω καλά με τον εαυτό μου…Το χιπ χοπ δεν είναι είδος μουσικής, είναι τρόπος …Για να μην κοροϊδευόμαστε δεν υπάρχουν δρόμοι χιπ χοπ, όλα αυτά είναι για την μουσική βιομηχανία…. Έτσι ονόμασα το χιπ χοπ που έκανα εγώ αλλιώς (low bab), για να υπάρχει μία σταθερή βάση στο τι λες και πως μπορείς αυτό να το στηρίξεις με τη ζωή σου»

Η Sadahzinia – κατά κόσμο Γιολάντα Τσιαμπόκαλου- είναι η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε ενεργά με το hip-hop στην Ελλάδα, έγινε επίσημα μέλος στους Active Member το 2003 και από τότε ασχολείται ενεργά με στίχους αλλά και με την ευρύτερη δράση του γκρουπ «Το όνομά μου ήταν μια έμπνευση του Μιχάλη, ο οποίος μου είπε για έναν μύθο που υπάρχει στην Τζαμάικα σχετικά με ένα λουλούδι, τη Sadahzinia, το οποίο είναι μόνο του, λυπημένο και κλειστό αλλά όταν ακούει μουσική ανθίζει! Μετά από πολλά χρόνια έμαθα ότι και το Γιολάντα σημαίνει το λυπημένο λουλούδι…

«Στην εφηβεία μου μπήκε στη ζωή μου η ελληνική ροκ και έβλεπα ότι η ροκ συγκλίνει πολύ με την κρητική μουσική , κατέληξα λοιπόν ότι η κρητική μουσική είναι εκ φύσεως ροκ …» εξομολογείται ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, παιδί της παράδοσης και ανήσυχος δημιουργός του σύγχρονου τραγουδιού, που τολμά να πειραματιστεί δημιουργώντας το προσωπικό του ύφος στη μουσική «Στα 17 μου άρχισα να εμφανίζομαι στον κόσμο και μέχρι τα 19 μου άρχισα να γνωρίζω μία επιτυχία που με άγχωσε. Έκανα πράγματα που δεν μου ταίριαζαν, ήταν μια εποχή που στην Κρήτη η μουσική πήγαινε προς το εμπορικό …γινόταν σκυλάδικο και ο κόσμος άρχισε να θέλει να είναι πρωταγωνιστής από θεατής».

Στο εκρηκτικό jukebox της εκπομπής χορεύουμε μαζί με τον B.D. Foxmoor και την Sadahzinia τη «Λευκή Καταιγίδα» , ταξιδεύουμε με συντροφιά την κρητική λύρα στα ριζίτικα και στα «Λόγια Και Τα Χρόνια» του Γ.Μαρκόπουλου, θυμόμαστε τον «Νεοέλληνα» του Τζ.Πανούση και τραγουδάμε Μ.Βαμβακάρη «Χαράματα η Ώρα Τρεις, Θα ρθω να σε Ξυπνήσω…»

Διαβάστε επίσης »