Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, κι ενώ από το πρωί της Δευτέρας 18/1 άνοιξε με κανόνες η αγορά και τα καταστήματα του λιανεμπορίου είναι σε πλήρη λειτουργία, μετά από σχεδόν 2,5 μήνες.

Εάν τα πράγματα πάνε καλά και δεν υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση, από τα λεγόμενα λοιμωξιολόγων προκύπτει ότι μετά το λιανεμπόριο, σειρά για άνοιγμα θα πάρουν τα σχολεία, σε περίπου δύο εβδομάδες, και η εστίαση από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το flash.gr. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η άρση μετακινήσεων από νομό σε νομό και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα γυμνάσια και τα λύκεια αναμένεται να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες, με βάση τα λεγόμενα και του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει διευκρινίσει ότι είναι δύσκολο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου, καθώς σε αυτή κάνουν μάθημα καθηγητές που κάνουν και στις άλλες τάξεις. «Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν», τόνισε. «Μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής έβαλε στη συζήτηση και τον παράγοντα του καιρού που, όπως είπε, θα δυσκολέψει τα πράγματα. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία», εξήγησε.

«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ Λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια», εξήγησε. Ωστόσο, σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια, υποστήριξε, από την πλευρά του, ο καθηγητής, Νίκος Σύψας.

Η εστίαση

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι η εστίαση πάει λίγο πιο πίσω, το Φεβρουάριο. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι η εστίαση αν και όταν ανοίξει, θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους κάτι που επανέλαβε και ο Άδωνις Γεωργιάδης καλώντας τους επιχειρηματίες να κάνουν χρήση του προγράμματος για την αγορά θερμαντικών σωμάτων. «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση, θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα», σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης »