Σε ανάρτησή του στο facebook, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης αναρωτιέται αν πρόκειται για self test.

«Δεν γράφουν πουθενά ότι είναι self test. Από ότι φαίνεται από την συσκευασία και το περιεχόμενό της δεν μοιάζει για self test. Περιέχουν δύο φακελάκια τα οποία αναγράφουν Positive Control και Negative. Αυτά είναι για να ελέγχουν την διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο γίνεται σε εργαστήρια και δεν είναι κάτι που γίνεται από τον κόσμο», αναφέρει στο Thestival, πρόεδρος του ΦΣΘ κι εξέφρασε την ελπίδα του «τα επόμενα που θα παραλάβουμε να είναι πραγματικά self tests».

Ο κ. Ευγενίδης τόνισε ότι αν τα test ήταν έτοιμα προς παράδοση η διαδικασία θα κυλούσε ομαλά. Ωστόσο, όπως σημειώνει, «από την στιγμή που μας ήρθαν τα συγκεκριμένα δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση. Χρειαζόμαστε χρόνο για να δημιουργήσουμε τις ατομικές συσκευασίες».

self test

Σημειώνεται ότι η πρώτη παρτίδα στα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τουλάχιστον 60.000 τεστ αυτοδιάγνωσης, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 75 για κάθε φαρμακείο.

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα στην οποία οι φαρμακοποιοί θα μπαίνουν για να αναζητούν με τον ΑΜΚΑ του πολίτη αν αυτός δικαιούται να λάβει το τεστ και στη συνέχεια να τον καταχωρούν. Εάν η πλατφόρμα δεν ενεργοποιηθεί, δεν είναι δυνατή η διάθεση των self tests.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, προτεραιότητα έχουν οι μαθητές λυκείου ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι άλλοι δικαιούχοι δεν πρέπει να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται άδικα προσερχόμενοι στα φαρμακεία και ζητώντας να προμηθευτούν το τεστ αυτοδιάγνωσης.

Πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η διανομή των self test στους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών.

πηγή: thestival.gr

Α. Γεωργιάδης: Οι φαρμακοποιοί ήξεραν ότι τα self tests είναι σε συσκευασία 25 τεμαχίων

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης »