Τι θα σκεφτόσασταν αν ζούσατε σε μια χώρα που για 30 χρόνια δεν θα μπορούσατε να κάνετε απλά και αυτονόητα πράγματα που κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Όπως για παράδειγμα να δει μια κινηματογραφική ταινία.  Και σκεφτείτε αν θα αποτελούσε είδηση το να παιχθεί μια κινηματογραφική προβολή ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια. Σίγουρα ναι!

Αυτή είναι η είδηση λοιπόν. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια προβλήθηκε κινηματογραφική ταινία στη Σομαλία, γεννώντας ελπίδες για την πολιτιστική αναγέννηση της χτυπημένης από τον πόλεμο χώρας.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι  λίγοι και τυχεροί Σομαλοί είδαν στη μεγάλη οθόνη του Εθνικού Θεάτρου της πρωτεύουσας Μογκαντίσου δύο μικρού μήκους φιλμ του Σομαλού σκηνοθέτη Ibrahim CM.

Οι κινηματογραφόφιλοι πλήρωσαν δέκα δολάρια για να παρακολουθήσουν τα δύο φιλμ ενώ χρειάστηκε να περάσουν από διάφορα σημεία ελέγχου για να φτάσουν στην βαριά φυλασσόμενη περιοχή που φιλοξενεί όχι μόνο το εθνικό θέατρο, αλλά και το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο της χώρας.  «Έβλεπα εδώ συναυλίες, δράματα, ποπ θεάματα, χορούς και ταινίες τους παλιούς καλούς καιρούς» ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ένας από τους κινηματογραφόφιλους, προσθέτοντας πως «νιώθω άσχημα που βλέπω το Μογκαντίσου να στερείται τη νυχτερινή ζωή που είχε κάποτε. Όμως, είναι μια καλή αρχή».

To Εθνικό Θέατρο, έχει χτιστεί  το 1967 ως δώρο του τότε ηγέτη της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ, και στο παρελθόν της πολυτάραχης και αιματοβαμμένης ζωής της Σομαλιανής πρωτεύουσας είχε γίνει στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, ενώ είχε υπάρξει και βάση για πολέμαρχους. Έκλεισε το 1981, στην αρχή του εμφυλίου. Όταν πλέον, μετά από χρόνια επισκευών, άνοιξε ξανά το 2012, το κτήριο ανατινάχτηκε από τζιχανιστές της αλ-Σαμπάμ που θεωρούσαν τις ταινίες και την ζωντανή διασκέδαση ηθική διαφθορά για τους πολίτες.

«Είναι μια ιστορική νύχτα για τους Σομαλούς» ανέφερε ο διευθυντής του θεάτρου, Αμπντί Γιουσούφ. «Είναι η απόδειξη πως οι ελπίδες μας ξαναγεννήθηκε μετά από τόσα χρόνια δοκιμασιών. Είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει μια ευκαιρία στους Σομαλούς συνθέτες, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς να παρουσιάσουν ανοιχτά το ταλέντο τους» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Σομαλία – Ο πρώτος πόλεμος του Μπάιντεν

Βομβιστική επίθεση με 20 νεκρούς και 30 τραυματίες στο Μογκαντίσου της Σομαλίας

Διαβάστε επίσης »