Ο Ινδός, με βρετανική υπηκοότητα, μεγαλοεπιχειρηματίας Σαντζίβ Γκούπτα, γνωστός και ως «βαρόνος του χάλυβα», κεντρίζει το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ, που τον αποκαλούν «σούπερμαν» για τον υπερπολυτελή βίο του, την ώρα που πασχίζει να διασώσει την αυτοκρατορία του. Τον λάτρεψαν πολλές βρετανικές οικογένειες για τις θέσεις εργασίας που προσέφερε, όσο και ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος -σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ- βγήκε κερδισμένος από αυτήν τη συνεργασία κατά 10.000.000 στερλίνες.


Ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι από την Ουαλία έως την Αυστραλία και οι οικογένειές τους ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον, ο Ινδός μεγιστάνας Σαντζίβ Γκούπτα προκαλεί με τις κινήσεις του…


Ο Ινδός… σούπερμαν έσωσε με κινήσεις-αστραπή το ένα μετά το άλλο μεγάλα μεταλλεία χάλυβα στη Μεγάλη Βρετανία και έγινε κάτι σαν τον σωτήρα της οικονομίας της χώρας.

Λατρεία για την Ελλάδα

Σε νεαρή ηλικία ο Σαντζίβ πήγε να ζήσει για δύο χρόνια στην Τουρκία προκειμένου να πουλάει ποδήλατα που κατασκεύαζε η εταιρεία του πατέρα του. Πριν από 30 χρόνια, δηλαδή, άρχισε και τα ταξίδια στην Ελλάδα και δη στα κοσμοπολίτικα νησιά μας, τα οποία δεν έπαψαν ποτέ να τραβούν το ενδιαφέρον του και να γίνονται ετήσιος προορισμός του.

Λάτρης της χώρας μας και της Αθήνας (την έχει επισκεφθεί πρόσφατα), δεν θα μπορούσε να αποφύγει -στο κλείσιμο της τουριστικής σεζόν- μία επίσκεψη στη Μύκονο, αλλά και τις βόλτες στην κοσμική Βουκουρεστίου. Στο επιχειρηματικό «τρίγωνο» της πρωτεύουσας ακούστηκε ότι -μεταξύ τυρού και αχλαδίου- ο Ινδός ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε μικρές, συνεταιριστικές, περιφερειακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Χλιδή στη Μύκονο

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε, μαζί με μεγάλη συνοδεία, στη Μύκονο, για να γιορτάσει τα 50ά γενέθλιά του. Όπως ψιθυρίστηκε, το πάρτι ήταν δώρο των γονέων του για την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Το ελικόπτερό του, με τα διακριτικά «M-INES», δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Ο Γκούπτα είχε καλέσει μία παρέα από στενούς φίλους, υψηλόβαθμα στελέχη και συνεργάτες για τους πολυήμερους εορτασμούς στη Μύκονο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακριβά beach bars και 5στερα ξενοδοχεία, καθώς και μία ημερήσια εκδρομή στο ακατοίκητο νησάκι της Ρήνειας, με το ελικόπτερο του μεγιστάνα να μεταφέρει τους καλεσμένους του όπου χρειαζόταν.

Υπό κατάρρευση…

Σύμφωνα με τον Robert Smith των «Financial Times», o Σαντζίβ διαβιοί ανάμεσα στο Ντουμπάι (στο τεχνητό νησί Παλμ Τζουμέιρα), όπου είναι η έδρα του, και στα πανάκριβα σπίτια που διαθέτει ανά τον κόσμο, και δη σε μητροπόλεις. Η αυτοκρατορία μετρούσε 20 δισ. δολάρια τζίρο.

Από τον Μάιο του 2021 η SFO της Μεγάλης Βρετανίας (Υπηρεσία Σοβαρής Απάτης, αντίστοιχη με την Οικονομική Εισαγγελία) την ερευνά επειδή, σύμφωνα με τους FΤ, ο όμιλος έδωσε στη χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill «ύποπτα» τιμολόγια. Για την ιστορία, η χρηματοοικονομική εταιρεία κατέρρευσε τον περασμένο Μάρτιο. Ο Λεξ Γκρίνσιλ απέδωσε την κατάρρευση της εταιρείας του στην απόσυρση της κάλυψης που του παρείχε μια ασφαλιστική εταιρεία, επειδή ανησυχούσε για την οικονομική κατάστασή της. Το όνομα του Λεξ Γκρίνσιλ, ο οποίος παρέμεινε πολύ διακριτικός μετά την πτώχευσή του, συνδέθηκε με ένα από τα πλέον πολύκροτα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στη Βρετανία, το 2011.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, ο ινδικής καταγωγής μεγιστάνας αναζητά άλλες πηγές χρηματοδότησης, για να σώσει τον όμιλό του. Το Serious Fraud Office (SFO) της Βρετανίας ερευνά την εταιρεία του, GFG Alliance, και τις σχέσεις της με την Greensill για απάτη, παράνομο trading και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα μιας κακής συγκυρίας, καθώς η πανδημία μείωσε τη ζήτηση για χάλυβα και έπληξε τον βασικό του χρηματοδότη.

Χαλυβουργίες

Στις αρχές Απριλίου ο Σαντζίβ Γκούπτα είπε ότι «δεν περιμένει σωτηρία από κανέναν» και δεσμεύτηκε ότι δεν θα κλείσει τις χαλυβουργίες του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο παραμένει ο ίδιος επικεφαλής του ομίλου. Ο GFG απασχολεί περίπου 5.000 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 35.000 σε όλο τον κόσμο.

Το πάρτι στη Μύκονο έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη Βρετανία, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι από την Ουαλία έως την Αυστραλία και οι οικογένειές τους ανησυχούν αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, την ώρα ο Γκούπτα κάνει πάρτι, κίνηση που εκλαμβάνεται ως απολύτως προκλητική.

Σαντζίβ Γκούπτα

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Protergia: Φιλική, ανεξάρτητη, «πράσινη» – «Δεν έχει όρια το μέλλον που μπορείς να φτιάξεις»

Κομισιόν: 7 μέτρα για την ακρίβεια στο φυσικό αέριο

Διαβάστε επίσης »