«Σασμός» είναι ο τίτλος της νέας σειράς του Alpha και πλέον η Ελλάδα μέσα από την μικρή οθόνη γνωρίζει τον κρητικό τρόπο συμφιλίωσης και συμβιβασμού.

Για τους κρητικούς ο σασμός είναι το αντίθετο της βεντέτας που αιματοκύλισε οικογένειες και πραγματικές ιστορίες σασμού έρχονται συνεχώς στο φως ενώ ένας σασμός συνδέεται με την εκλογή Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το τέλος της μεγαλύτερης βεντέτας που κόστισε τη ζωή σε περίπου 90 ανθρώπους!

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη και η πιο αιματηρή από όλες τις βεντέτες ήταν αυτή των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων.

H βεντέτα ξεκίνησε για μια γυναίκα το 1941 και έληξε και τυπικά το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν προτείνει για Προέδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως όλοι περίμεναν. Κάνει την έκπληξη με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη για το κορυφαίο αξίωμα του πολιτεύματος μας.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο ήταν ο Βαγγέλης Πεντάρης. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην 3η ψηφοφορία, εκεί όπου χρειαζόταν 180 ψήφους. Η 181η ψήφος προήλθε από την οικογένεια Πενταράκη, με τον Βαγγέλη Πενταράκη να ψηφίζει έναν Σαρτζετάκη για ΠτΔ, βάζοντας και τυπικά έτσι ένας τέλος στην κόντρα των δύο οικογενειών με μια κίνηση σασμού για να ακολουθήσει η επίσκεψη Σαρτζετάκη στον Κάνδανο Σελίνου στα Χανιά.

Την ιστορία θύμισε ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης στο Alpha Παντού

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) στο σχετικό άρθρο του Xamos.gr

Ακολουθήστε τo Xamos.gr στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν!

Αναδημοσίευση από το Xamos.gr

Διαβάστε επίσης »