Σε σκηνές πέρασαν τη νύχτα πληγέντες από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Ελασσόνα. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις ζημιές, έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω.

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους πληγέντες κατοίκους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ελασσόνα και «ταρακούνησε» όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Κάτοικοι αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους και κατέλυσαν είτε σε σκηνές, είτε σε ξενοδοχεία είτε ακόμη και στα οχήματά τους.

Στελέχη του στρατού έστησαν σκηνές από το απόγευμα ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να περάσουν τη νύχτα τους σε ασφαλές μέρος, καθώς πολλές είναι οι κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ άλλες έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Η Πολιτική Προστασία μετέφερε στην περιοχή συνολικά 100 σκηνές, αλλά και 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό και, τέλος, 10 γεννήτριες. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας διέθεσε 150 σκηνές και οι Ένοπλες Δυνάμεις ακόμη 32.

Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας μίσθωσε τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα για να μπορέσουν να μείνουν όλοι όσοι δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.


Ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια

Το Μεσοχώρι Ελασσόνας και το Δαμάσι Λάρισας ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός τουλάχιστον έξι ατόμων από Μεσοχώρι και Μαγούλα, με τη μία να αφορά έναν άνδρα με κινητικά προβλήματα οποίος δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του που κατέρρευσε μερικώς.

Στο Μεσοχώρι υπέστησαν υλικές ζημιές περί τα 30 σπίτια, ενώ, όπως μεταφέρει το trikalavoice.gr, στο Ζάρκο, χωριό μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, τουλάχιστον 80 σπίτια έχουν σοβαρά προβλήματα και τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται μη κατοικήσιμα.

Σεισμός στην Ελασσόνα - Κατάρρευση σπιτιού

Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε στο χωριό ο στρατός και έστησε σκηνές στο κέντρο του χωριού για να φιλοξενηθούν οι οικογένειες που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σπίτια στο Δαμάσι κατέρρευσαν ολοσχερώς, ενώ ζημιές υπέστησαν και δημόσια κτήρια. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 70 οικογένειες από την περιοχή έχουν μείνει χωρίς σπίτι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» τόνισε ο κ. Γιώργος Τσανάκας, πρόεδρος του Δαμασίου. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση σημείωσε πως είναι 250-300 τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση.

Από στον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές και στην γέφυρα Δαμασίου, με τις Αρχές να απαγορεύουν τη διέλευση από το σημείο μέχρι να διαπιστωθεί η στατικότητά της από ειδικά κλιμάκια.

Μικροζημιές, τέλος, υπάρχουν και σε οικήματα στη Λάρισα, ενώ βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισας-Ελασσόνα στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας ενώ σημαντικές υλικές ζημιές έχει υποστεί εκκλησία στο Μεσοχώρι.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Σημαντικές υλικές ζημιές σε εκκλησία στο Μεσοχώρι

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν από σήμερα σε εκτεταμένους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.

Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Τουλάχιστον 100 μετασεισμοί – Τι λένε Λέκκας και Τσελέντης

Σεισμός Ελασσόνα - Εικόνες από Λάρισα

Μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, δύσκολο ήταν το βράδυ για τους κατοίκους στο χωριό Δαμάσι. Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που πέρασαν τη νύχτα εκτός σπιτιών, διαμένοντας σε σκηνές και γήπεδα της περιοχής με τους μετασεισμούς να είναι συνεχείς. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη, αν και απέχει 117 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, «χόρεψε» στους ρυθμούς των Ρίχτερ. Η δόνηση ήταν πιο αισθητή στους τελευταίους ορόφους των πολυκατοικιών, ενώ χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη διάρκειά της.

Τσελέντης: Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς

Μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα έχουν γίνει τουλάχιστον 100 μετασεισμοί. Όπως σημείωσε, μάλιστα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο OPEN TV, το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. «Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς τις επόμενες μέρες. Να μην μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι», ήταν το μήνυμα που έστειλε και πρόσθεσε ότι για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα γίνονται ισχυροί μετασεισμοί, αλλά έκανε έκκληση στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται.

Λέκκας: Ο σεισμός ήταν έκπληξη για την περιοχή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο OPEN TV, τόνισε ότι «ο σεισμός ήταν έκπληξη για την περιοχή. Θετικό είναι ότι έχουμε πολλούς μετασεισμούς». Πάντως, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι σε Τύρναβο, Λάρισα και Ελασσόνα για να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Πηγή φωτογραφιών: Trikalavoice.gr

 

Σεισμός: Ξεκινούν σήμερα εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου

ΟΑΕΔ : Ανανεώνονται με αυτόματη διαδικασία όλα τα δελτία ανεργίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά τον σεισμό

Διαβάστε επίσης »