“Πολύ δύσκολη” παραμένει η κατάσταση στη Γουαδελούπη, όπου την περασμένη εβδομάδα ξέσπασαν ταραχές για τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε το Παρίσι για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, παρά την έκκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ για ηρεμία στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

“Συνεχίζονται οι σκηνές ακραίας βίας με τις αστυνομικές δυνάμεις να δέχονται πραγματικά πυρά”, δήλωσε ο Ζεράλντ Νταρμανέν στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

Γενική απεργία που άρχισε την περασμένη εβδομάδα συνεχίζεται και αυτήν και πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά μετά τις λεηλασίες που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μολονότι, όπως πρόσθεσε ο Νταρμανέν, 200 επιπλέον αστυνομικοί που έχουν αναπτυχθεί από την Κυριακή έχουν συμβάλει στην καταστολή εν μέρει των ταραχών.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και των πυροσβεστών προκάλεσε οργή στον πληθυσμό αυτόν που κατάγεται από σκλάβους που εργάζονταν στις γαλλικές φυτείες ζαχαροκάλαμου. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, πολλοί άνθρωποι στη Γουαδελούπη εκτίθενταν επίσης συστηματικά σε τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνταν στις φυτείες μπανάνας.

Αυτήν την εβδομάδα εργατικά συνδικάτα άρχισαν απεργιακές κινητοποιήσεις στο γειτονικό γαλλικό νησί στην Καραϊβική, την Μαρτινίκα.

Ο Γάλλος υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Σεμπαστιάν Λεκορνί δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι αυτός και άλλα μέλη της κυβέρνησης θα μεταβούν στην Γουαδελούπη για να εξετάσουν την κατάσταση.

Ο Λεκορνί σημείωσε ότι “δεν υπάρχει αστική βία αυτήν την ώρα που σας μιλάω, αλλά δυστυχώς τις τελευταίες ώρες, ρίφθηκαν πυρά κατά αστυνομικών, κυρίως στο Πουάντ-α-Πιτρ”, τα οποία, όπως διαβεβαίωσε, δεν συνδέονται με τις διαμαρτυρίες για κοινωνικά και υγειονομικά ζητήματα.

“Βλέπουμε ότι αυτά (τα επεισόδια) δεν αφορούν κάποιο κοινωνικό και υγειονομικό ζήτημα, αφορούν συμμορίες, κακοποιούς και ανθρώπους που είναι δυστυχώς ήδη γνωστοί στις υπηρεσίες της αστυνομίας ή της δικαιοσύνης και που εκμεταλλεύονται αυτήν την κρίση για να εκφραστούν με τη βία, και γι’αυτό προς το παρόν η απάντηση της κυβέρνησης είναι αδιάλλακτη, είναι σαφής, είναι αυστηρή: η αποστολή της Raid και της GIGN”, δύο ειδικών δυνάμεων επέμβασης.

Ο υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών πρόσθεσε ότι από την έναρξη της κρίσης οι αρχές έχουν προβεί σε “95 συλλήψεις” και ότι “περίπου τριάντα ποινικές διώξεις ασκήθηκαν τώρα από τα δικαστήρια της Γουαδελούπης”.

Χθες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Καστέξ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός “φόρουμ διαλόγου” προκειμένου να “πείσει και να στηρίξει ατομικά, ανθρώπινα” τους επαγγελματίες που αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

“Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη (…) Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η αποκατάσταση της δημόσιας τάξης αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση”, σημείωσε παράλληλα ο Νταρμανέν.

Σύμφωνα με τον Λεκορνί, το 87% του υγειονομικού προσωπικού και το 43% των πυροσβεστών έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Η Καραϊβική έχει πληγεί από ένα νέο κύμα του κορονοϊού, το οποίο προκαλεί την επιβολή λοκντάουν και την ματαίωση πτήσεων και πίεση στα νοσοκομεία, την ώρα που υπήρχαν ενδείξεις για ανάκαμψη του τουρισμού.

Διαβάστε ακόμη 

Γαλλία: Θετικός στον κορονοϊό ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ

Νεκρή πόλη η Βιέννη. Μαζικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη ενάντια στα lockdown

Διαβάστε επίσης »