Το βραδινό δρομολόγιο Κάλιαρι – Ρώμη είναι το τελευταίο για την Alitalia.

Ο ιστορικός ιταλικός αερομεταφορέας, που επί χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και έχει στοιχίσει στο ιταλικό κράτος περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ, υπέστη το τελικό χτύπημα από τον κορωνοϊό.

Η Alitalia κλείνει και τη θέση της θα πάρει μία σημαντικά μικρότερη αεροπορική εταιρεία, η ΙΤΑ, πάλι υπό τον έλεγχο του κράτους.

Η ΙΤΑ (Italia Trasporto Aereo) ξεκινά τις πτήσεις της την Παρασκευή, με το δρομολόγιο Μιλάνο – Μπάρι. Θα καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος των δρομολογίων της Alitalia, αφού ξεκινά με στόλο 52 αεροσκαφών.

Της απόφασης είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις των εργαζομένων, η πλειοψηφία των οποίων κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δουλειά.

Η νέα εταιρεία θα απασχολεί αρχικά περίπου 3.000 από τους συνολικά 10.500 εργαζόμενους της Alitalia. Για τους υπόλοιπους έχει προβλεφθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Η ΙΤΑ δεσμεύτηκε ότι χιλιάδες νέες προσλήψεις θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά.

Οι Βρυξέλλες έκριναν ότι ο νέος αερομεταφορέας ΙΤΑ, που ιδρύθηκε το 2020, δεν θα θεωρηθεί οικονομικός διάδοχος της Alitalia και ότι η οικονομική ενίσχυση του ιταλικού κράτους στο νέο εγχείρημα, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, είναι σύννομη.

Διαβάστε ακόμη 

Σε 24ωρη απεργία πιλότοι, αεροσυνοδοί & φροντιστές της Alitalia – Ματαιώνεται το 15% των αυριανών πτήσεων

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται η Alitalia προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Διαβάστε επίσης »