Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επέστρεψε το κατηγορητήριο που καλούσε για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στον εισαγγελέα για διαδικαστικούς λόγους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το κατηγορητήριο είχε διαδικαστικές παραλείψεις και το επέστρεψε στον εισαγγελέα, ανέφερε το πρακτορείο.

Αφού συμπληρώσει τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ο εισαγγελέας θα πρέπει να το υποβάλει εκ νέου στο δικαστήριο.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες προσφυγή ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το HDP για φερόμενες διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές και να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση για πέντε χρόνια σε τουλάχιστον 600 μέλη του κόμματος.

Η κίνηση του εισαγγελικού λειτουργού ήταν η αποκορύφωση μιας πολυετούς καταστολής του HDP στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες μέλη του έχουν δικαστεί κυρίως με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβολευτικό κόμμα, αρνείται ότι έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και αποκάλεσε την κίνηση “πολιτικό πραξικόπημα”. Στελέχη του κόμματος είπαν ότι θα ανασυνταχθεί υπό νέα επωνυμία εάν τεθεί εκτός νόμου, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν κουρδικά κόμματα όταν έκλεισαν στο πλαίσιο της μακράς ιστορίας απαγόρευσης κομμάτων στην Τουρκία.

Ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως το κατηγορητήριο “είναι ντροπή για τον νόμο και τη δικαιοσύνη”.

“Η επίθεση αυτή δεν στοχεύει απλώς το HDP και εμάς, στοχεύει στην καταστροφή της βούλησης του κουρδικού λαού μέσω του HDP. Την ίδια στιγμή, έχει σκοπό να καταστρέψει ό,τι απομένει από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία”, είπε.

Διαβάστε επίσης 

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης »